Från arbetslös till elevassistent med projektet Reboot

Wilhelm ”Wille” Olderlund deltog i projektet ”Reboot – football for jobs” Foto: Sara Lindström

Publicerad 15:37

När pandemin kom förlorade Wille i Umeå sitt jobb. Projektet Reboot kom att förändra hans tillvaro totalt. Idag är han tillbaka på arbetsmarknaden och tacksam för vad projektet har betytt för honom.

2020 blev 21-åriga Wilhelm ”Wille” Olderlunds visstidsanställning på förskola inte förlängd på grund av coronapandemin. Efter en längre tid som arbetslös tappade han helt motivationen – det blev motigt att söka jobb och till slut var det svårt att bara ta sig ur huset. 

– Jag sökte jobb under det första halvåret, men när jag inte fick något napp sjönk självkänslan alltmer. Jag gjorde nästan ingenting under de två år jag var hemma och på slutet gav jag liksom upp. Sedan fick jag höra talas om Reboot av min mamma, som trodde det kunde vara något för mig. Jag kände att jag bara måste göra någonting, så jag skickade in en ansökan, berättar Wille.

Nya kunskaper genom fotbollen

Reboot – football for jobs är en satsning av Svenska Fotbollförbundet, som finansieras av Europeiska Socialfonden. Genom att utbilda unga utan sysselsättning i ledarskap och erbjuda en meningsfull gemenskap, ska vägen kortas till arbete eller utbildning. Reboot har genomförts i Umeå, Göteborg, Norrköping och Motala.

Wille blev antagen till Reboot, som en av sju deltagare under hans år på utbildningen. Deltagarna kom från olika håll och var i olika åldrar, men det gemensamma var att de via fotbollen fick en ny gemenskap och nya kunskaper.

Det kändes som rätt plats och jag fick intrycket av att de här människorna verkligen ville hjälpa mig

Stärkande självledarskap

– Redan från första mötet med projektledarna fick jag ett varmt bemötande. Det kändes som rätt plats och jag fick intrycket av att de här människorna verkligen ville hjälpa mig, berättar Wille och fortsätter:

– I början var det ganska korta dagar, vilket var bra för mig som hade varit hemma länge. Vi hade många aktiviteter: vi kunde träffas, spela kubb, äta lunch och bara skratta och ha roligt ihop. Sedan fick vi gå olika kurser i ledarskap, både i att leda andra men även att leda sig själv. Och det jag framför allt tog med mig är hur jag hittar min motivation och drivkraft samt inser mitt eget värde. Hur jag sätter upp mål och genomför dem har jag också haft stor nytta av, även efter kursen.

Sätta rutinerna först och börja smått

Tillsammans med sin handledare satte Wille upp en individuell handlingsplan, med slutmålet att skaffa jobb. I början låg fokus på att sätta dagliga rutiner, eftersom de hade fallerat när Wille satt hemma.

– Det är en stor skillnad mellan Reboot och Arbetsförmedlingen. Reboot ser på vad som håller en person tillbaka och tar tag i grundproblematiken på ett annat sätt än andra aktörer gör. Jag satt ju hemma av en anledning, och den anledningen ville de ta reda på – för att jag skulle kunna genomföra en förändring. Om jag skulle hamna i en liknande situation igen, vet jag nu vad jag ska göra för att inte fastna i det mönstret igen, berättar Wille.

Fick snabbt jobb på en skola

När rutinerna väl satt, började Wille söka jobb. Han var nyfiken på skolans värld och därför satte en av ledarna upp ett möte med en rektor på en skola i närheten. Wille fick komma in och provjobba på fritids och därefter gick det snabbt.

– Efter bara några dagar hade jag fått en längre visstidsanställning, som elevassistent i årskurs 5. Det gick galet snabbt att få jobb, men det kändes jättebra. Nu har jag snart varit där i ett år och jag trivs verkligen, säger Wille som tror att han kommer stanna i skolans värld ett tag till.

IMG_3351_Wilhelm_Olderlund
IMG_3308_Wilhelm_Olderlund
IMG_3315_Wilhelm_Olderlund

Ett tryggt rum där man kan vara sig själv

Idag har de flesta av Willes kurskamrater från Reboot fått jobb eller börjat plugga. När han ser tillbaka på sin tid på Reboot är det framför allt gemenskapen och glädjen han minns med värme.

–  Det var otroligt mycket skratt och glädje varje dag, och jag fick nya kompisar som jag fortfarande har kontakt med. Ledarna lyckades skapa en väldigt fin gemenskap, där alla kände sig trygga och att de kunde vara sig själva. Det var ingen som dömde dig, oavsett var du kom ifrån eller gick igenom.

– Och trygghet är viktigt när man tvivlar på sig själv och sina förmågor. Jag hade missat den sociala biten när jag satt hemma, men det är väldigt viktigt att få gå någonstans och prata med folk varje dag, säger Wille.

Wille råder absolut andra att vara med på utbildningen Reboot, om de får chansen. Oavsett om man är fotbollsintresserad eller inte, har man stor behållning av den utbildning och gemenskap Reboot innebär.

Willes tips till den som har tappat motivationen

  • Det går alltid att genomföra en förändring, bara det finns lite vilja.
  • Sätt ribban på rätt ställe och ställ inte för stora krav på dig själv
  • Börja enkelt: som målet att ställa klockan på morgonen och gå en promenad.
  • Om du klarar det blir du mer motiverad på sikt. Då känner du att lyckas i små steg och bygger successivt upp din motivation.
  • Hitta någon som tror på dig och pushar dig själv mot realistiska mål.
  • Se till att du får social kontakt i en positiv och trygg atmosfär.

Se filmen om Reboot – Football for jobs