Från teori till praktik i Järva

9 april 2025
Region
ESF Nationellt, Stockholm
Hitta sin plats
Victor Palm, socialsekreterare  i Järva stadsdelsförvaltning
Victor Palm, socialsekreterare i Järva stadsdelsförvaltning och deltagare i kompetensutvecklingsprojektet Conecto

Med mer kunskap är det lättare att få ut fler i arbete. Det var grunden till Conecto, ett kompetensutvecklingsprojekt som drivs av sju samordningsförbund i Stockholms län. Tjänstepersonerna på enheten för ekonomiskt bistånd vid Järva Stadsdelsförvaltning har genom Conecto fått inte bara ny kunskap – utan också nya arbetssätt.

Området för ekonomiskt bistånd är en del av socialförvaltningen vid Järva stadsdelsförvaltning i nordvästra Stockholm. Där arbetar ett hundratal tjänstepersoner med att stötta personer i utanförskap med målet att de ska kunna försörja sig själv och leva ett självständigt liv. Hittills har runt 80 medarbetare tagit del av kompetensutveckling genom Conecto, ett projekt som fått stöd av Europeiska socialfonden via ESF-rådet.

– Vi fick kontakt med projektledarna från Conecto som satte ihop ett paket utifrån de behov som vi hade identifierat internt, berättar Andrea Martinez, verksamhetsutvecklare på socialtjänsten i Järva stadsdelsförvaltning.

Genom Conecto har de bland annat fått ta del av resultaten från den stora danska BIP-studien, Beskæftigelses Indikator Projektet. BIP har undersökt och identifierat specifika indikatorer kring vad som ökar sannolikheten att arbetslösa individer börjar arbeta eller studera. Studien har bland annat visat att samordnade insatser från flera aktörer är avgörande. Ökad kunskap och insikter om BIP-studien kan användas av tjänstepersoner, vårdpersonal eller andra aktörer som kommer i kontakt med personer i behov av stöd från flera aktörer.

Genom att utveckla våra verksamheter utifrån BIP-studiens resultat kan vi säkerställa att vi jobbar åt samma håll och att individen får ett bra och samordnat stöd.”

Kompetensutvecklingen utifrån BIP-studien har varit väldigt värdefullt för medarbetarna i Järva. Framför allt eftersom det ökar möjligheterna för olika instanser att utveckla ett gemensamt synsätt, något som också ger ökade förutsättningar att kunna erbjuda individerna samordnade insatser.

– Det är viktigt med ett gemensamt språk och att alla känner ett helhetsansvar, det blir lätt att varje enskild verksamhet jobbar i sitt stuprör, socialtjänsten på sitt sätt, vården på sitt sätt osv. Genom att utveckla våra verksamheter utifrån BIP-studiens resultat kan vi säkerställa att vi jobbar åt samma håll och att individen får ett bra och samordnat stöd, säger Andrea Martinez.

Ökad kunskap om NPF

Socialsekreterarna har även deltagit i kompetensutvecklingsinsatser inom området neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, (NPF). Den ideella föreningen Demokratipiloterna har hållit föreläsningar och arrangerat workshops där personer som själva har en NPF-diagnos har delat med sig av sina erfarenheter av till exempel myndighetskontakter.

För Victor Palm, som dagligen träffar klienter och stöttar dem i deras väg mot att bli självförsörjande, var utbildningen om NPF värdefull.

Jag lärde mig många saker som jag har haft direkt användning av i mitt arbete. Vissa saker som de delade med sig av blev en riktig ögonöppnare för mig, små detaljer som jag inte tänkt på innan men som betyder mycket för en person med NPF, säger Victor.

Victor Palm, socialsekreterare  i Järva stadsdelsförvaltning
Victor Palm, socialsekreterare i Järva stadsdelsförvaltning

Han berättar till exempel att han lärt sig hur en kallelse till ett möte ska skrivas för att en person med NPF inte ska behöva bli stressad och känna sig osäker i onödan.

– Det är enkla saker, som att berätta varför det behövs ett möte, vad mötet ska handla om och hur lång tid det tar. Saker som är självklara för mig – men som en person med NPF kanske inte förstår eller kan oroa sig över. Det var lite av en aha-upplevelse när de berättade det.

Victor säger också att han fått ökad förståelse generellt för vilka utmaningar som personer med NPF kan ha, och att det känns bra att ha fått informationen direkt från ”hästens mun”, av personer som faktiskt vet hur det är att ha en NPF-diagnos.

– Det var väldigt lärorikt. Till exempel har jag börjat använda en whiteboardtavla när jag träffar klienter. Där skriver jag upp agendan för mötet och om det är något jag vill att klienten ska göra till nästa gång. Det blir väldigt tydligt, vilket ofta gör att mötet går bättre och klienten kan vara mer fokuserad och lugn.

Omvandla teori till praktik

Syftet med Conecto är just att hitta metoder för kompetensutveckling som leder till att den nya kunskapen enkelt kan implementeras i det dagliga arbetet. Något som både Andrea och Victor tycker har fungerat väldigt bra. Andrea lyfter också fram själva strukturen som Conecto arbetar utifrån, med öppna föreläsningar, workshops och praktisk handledning.

– Jag tror mycket på frivillighet, alla måste känna att kompetensutvecklingen sker i en takt som funkar för dem i sin arbetsvardag. Där tycker jag Conecto har fungerat väldigt bra. De som blivit nyfikna på fördjupning efter en föreläsning har kunnat anmäla sig till en workshop för att jobba vidare, säger Andrea.

Victor påpekar vikten av att kompetensutvecklingen inte kommer i vägen för det dagliga arbetet.

– Det är skönt att det inte varit långa kurser under flera dagar i rad. Då skulle jag bara bli stressad och känna att jag inte hinner med mitt jobb, säger Victor.

Fortsätter till 2027

Samverkansprojektet Conecto avslutades vid årsskiftet 2024/2025, men har fått fortsatt stöd beviljat av ESF-rådet och kommer nu att rulla på under namnet Conecto+ till 2027.

– Vi kommer fortsätta jobba vidare med kunskapsinsatser när det gäller BIP och NPF. Sedan försöker vi hålla koll på vad mer som erbjuds och även vad som efterfrågas av medarbetarna, säger Andrea.

Att projektet får en fortsättning uppskattas även av Victor och hans kollegor.

– Det betyder väldigt mycket både för mig och mina kollegor här i Järva att få den här möjligheten att emellanåt kunna ta ett steg tillbaka och få tid för reflektion. För mig är det viktigt att fortsätta utvecklas som socialsekreterare, jag vill lära mig nya saker så att jag kan göra ett bättre jobb för mina klienter, säger Victor.

FAKTA om Conecto och Conecto+

  • Samverkansprojekt mellan de sju samordningsförbunden i Stockholms län, som drivs med stöd av ESF-rådet. Projektet leds av samordningsförbundet Östra Södertörn.
  • Målgrupp för projektet är alla som arbetar i verksamheter med arbetsmarknads- och utbildningsfrågor i någon av Stockholms läns kommuner, Region Stockholm, Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och på privata företag som arbetar på uppdrag av offentlig sektor.
  • Utgångspunkten för insatserna är de sju diskrimineringsgrunderna som är skyddade enligt svensk lag. De är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder.
  • Kompetensutveckling inom Conecto och Conecto+ görs inom följande teman: Rasism i vardagen, Delaktighet och inkludering, Samverkansfärdigheter, Evidensbaserade metoder och arbetssätt och Arbetsgivararbete.
  • Conecto arbetar enligt en trestegsmodell där första steget är breda och öppna föreläsningar, varav många är digitala för att tröskeln för deltagande ska vara lågt. Det andra steget är fördjupande workshops med praktiska övningar och det tredje steget handlar om handledning eller processledning, ett forum för erfarenhetsutbyte och lärande där både chefer och medarbetare deltar och hittar vägar att implementera den nya kunskapen i verksamheten.
Läs med om Conecto Läs med om Conecto+ Läs mer om Conecto på deras webbplats

FAKTA om BIP-studien

  • BIP, Beskæftigelses Indikator Projektet, är en dansk studie som tagit fram ett antal olika indikatorer kring vad som är avgörande för att hjälpa människor med komplexa behov och som står långt ifrån arbetsmarknaden att komma ut i arbete eller studier.
  • Faktorer som är viktiga för anställningsbarhet är till exempel handläggarens tro på individen, att individen har rätt stöd och nätverk, samt att individen har kunskap om arbetsmarknaden.
  • BIP är även ett förhållningssätt för tjänstepersoner, vårdpersonal med flera som kommer i kontakt med individer som står långt ifrån arbetsmarknaden, samt hur de kan samverka för individens bästa.