Från utanförskap till framtidstro – Rädda Barnens projekt gör skillnad
23 april 2025
Publicerad 18:03
Välmående och en bra självkänsla kan vara lika viktigt som ett skarpt CV när du ska på en arbetsintervju. Det är en av insikterna från projektet Min Framtid, som drivs av Rädda Barnen och Stockholms stad – med stöd från Europeiska socialfonden.
– Vi ser oss som ett starkt komplement till det som redan görs, säger projektledare Carolina Laxvik.
Sedan starten 2021 har projektet – som då hette Jobbvägen – hjälpt hundratals ungdomar att hitta riktning, motivation och framtidstro. De två första åren var målgruppen smalare.
– Då riktade vi oss enbart till ungdomar som var nya i Sverige. Men eftersom vi nådde så många i en målgrupp som Stockholms stad haft svårt att nå, breddade vi målgruppen. I dag fokuserar vi mer på att brygga övergångar – till exempel när ungdomar faller mellan stolarna i steget från årskurs 9 till gymnasiet eller från introduktionsprogram till nationella program, säger Carolina.
– Vi har mött otroligt många ungdomar genom åren och gör det fortfarande. Och tyvärr blir inte problemen för den här målgruppen färre, så vi ser att vi gör ett viktigt jobb.
Växtkraft genom tillit
Projektet riktar sig till ungdomar som riskerar att lämna skolan utan fullständiga betyg eller som står långt från arbetsmarknaden. Det kan handla om en bakgrund från ett annat land, psykisk ohälsa eller andra utmaningar som gör steget in i studier eller jobb större än för andra.
Men i Rädda Barnens lokaler i västra Stockholm möts de av något mer än krav och måsten.
– Hit ska man också kunna komma för att käka och hänga lite. Vi jobbar med tillit och förtroende för att få alla att växa, berättar Carolina.
CV-verkstäder, läxhjälp, intervjuträning och baristakurser samsas med gruppsamtal och sociala aktiviteter. Rädda Barnen är också mobila – teamet tar sig ut till skolor och fritidsgårdar, där de möter unga på plats.
Responsen är tydlig: ungdomar söker sig till Min Framtid från hela Stockholm – och till och med från Uppsala.
Ungdomar hjälper ungdomar
Ett särskilt inslag i projektet är att Carolina och hennes kollegor anställer ungdomar som själva har erfarenhet av att vara nya i Sverige, leva med en funktionsvariation eller stå långt från arbetsmarknaden.
– Det är lite unikt med detta, att vi jobbar med ungdomsanställda. De får vara här i sex månader – för många är det deras allra första jobb. Nästan alla har sedan gått vidare till arbete eller studier, säger Carolina.
Det skapar något särskilt när ungdomar hjälper varandra – samtalen blir naturligare, språkbarriärer suddas ut och förtroenden byggs.
Resultat med både hjärta och statistik
Projektet Jobbvägen nådde totalt 366 unga, varav en femtedel gick vidare till arbete. I Min Framtid, där fokus legat på att stärka skolnärvaro och motivation, har 28 unga hittills fått jobb – samtidigt som många andra fått stöd att må bra och stanna kvar i skolan.
– Vi kan inte förändra hela systemet, men vi kan vara en trygg plats och visa vägar som finns. Och ibland räcker det väldigt långt.
Fakta om Min framtid
Vad:
Ett ESF-finansierat projekt som drivs av Rädda Barnen i samarbete med Stockholms stad. Syftet är att stötta ungdomar i att hitta vägar till studier och arbete.
Målgrupp:
Unga mellan 15–21 år som står långt från arbetsmarknaden eller riskerar att lämna skolan utan fullständiga betyg.
Resultat:
- 366 ungdomar deltog i föregångaren Jobbvägen – cirka 20 % gick vidare till jobb
- Min Framtid har hittills 416 inskrivna deltagare, varav 48 % är tjejer
- 339 unika ungdomar har fått coachande insatser mot arbete och studier
- 44 unika ungdomar har fått individuellt samtalsstöd
- 138 ungdomar har deltagit i gruppsamtal vid flera tillfällen
- 217 ungdomar har varit med i projektets sociala aktiviteter
- 63 % av deltagarna är 19 år eller yngre
- Projektet har arbetat med totalt 27 ungdomsanställda (inklusive Jobbvägen)
- 28 unga har hittills fått arbete genom Min Framtid
- Nästan alla ungdomsanställda har gått vidare till jobb eller studier
Tidsperiod:
2023–2025 (Jobbvägen: 2020–2022)