Från kriminalitet till karriär – Fryshuset söker efter en innovativ modell
18 november 2024Fryshuset har ansökt om medel från ESF gällande en förstudie som adresserar det ökade gängvåldet i Sverige och de utmaningar som unga med en kriminell bakgrund möter när de försöker återinträda på den reguljära arbetsmarknaden. Vi har ställt några frågor om förstudien till Fryshusets kriminolog och senior specialist på destruktiva miljöer, Camila Salazar.
Vad är det huvudsakliga problemet som förstudien försöker lösa?
Vi ser att arbetsmarknaden/arbetsgivare inte är förlåtande när det gäller att anställa personer som har ett kriminellt förflutet.
De senaste åren har det blivit hårdare och svårare när det blir allt vanligare att i fler branscher begära belastningsregister inför anställning. De vi vill undersöka är om det handlar mer om ett behov av stöd och kunskap om vad man som arbetsgivare behöver veta, stötta eller anpassa för att känna sig trygg och mer angelägen att ta emot målgruppen, och på så vis möjliggöra ett första inträde på arbetsmarknaden.
Varför är förstudien angelägen och vilka behöver vara med för att lösa problemet?
Samtidigt som kraven kopplat till exempelvis belastningsregistret, kontakter och referenser ökar så har vi ett samhälle där polarisering och ojämlikhet ökar och där unga generellt är i behov av arbete, men där arbete också är vägen ut ur kriminalitet. Om den vägen i princip är stängd, hur ska då unga välja en annan väg? Näringslivet och olika branscher, speciellt där vi saknar arbetskraft och har låga trösklar in är vårt fokus.
Vilket resultat hoppas ni att förstudien leder till?
Vi hoppas att förstudien ska ge oss ett underlag som vi kan utveckla till en metod i nästa steg, och även identifiera behov som arbetsgivare kan ha för att känna sig trygga med att anställa unga med ett belastningsregister och ge dem en chans på arbetsmarknaden. Vi upplever att flera från näringslivet vill hjälpa till med att vända våldsutvecklingen och är beredda att ställa upp, men att de behöver stöd, kunskap och trygghet i hur man bäst gör det.
Vad ser ni som nästa steg efter förstudien?
Vi hoppas kunna ta fram en metod/modell och testa som en pilot. För det behöver vi ett antal branscher och arbetsgivare som är villiga att vara med i piloten. Med lärdomar från piloten hoppas vi öka benägenheten att anställa unga med ett belastningsregister, och på så vis öka hoppet om att ett annat liv, där man ses som en resurs och att det är möjligt att bli en del av samhället.