Polisen: EU-finansiering – ett bra sätt för myndigheter och civilsamhället att kraftsamla tillsammans
22 november 2024Vi frågade Polismyndigheten vad våra stödsökande skulle kunna göra med vår hjälp i kampen mot våld och den organiserade brottsligheten? Charlotte Rutegård, som arbetar med utveckling av brottsbekämpning på Nationella operativa avdelningens (NOA), säger så här:
Samhälls- och teknikutvecklingen och en föränderlig kriminell problembild innebär att polisens förmåga kontinuerligt behöver utvecklas och justeras för att Polismyndigheten ska kunna arbeta med sitt uppdrag på ett effektivt sätt.
För att motverka organiserade brottsligheten behöver myndigheter och civilsamhället förstå problemen och kraftsamla tillsammans.
Om samhället inte lyckas med detta finns en risk att den organiserade brottsligheten tar över ännu mer. Förutom de ekonomiska konsekvenserna finns också risk att kriminalitet så som exploatering av människor, handel med vapen och narkotika samt korruption, otillåten påverkan, utpressning och bedrägerier får permanent fotfäste i Sverige. Kompetenshöjningen behöver alltså göras brett i samhället och kan bestå av tre delar:
- Utveckling och anpassning av omvärldsbevakningen för att på ett bättre och mer effektivt sätt kunna möta de nya utmaningarna av samhällsomvandlingen,
- Kunskap om ekonomisk brottslighet, samt
- En stärkt förmåga att samverka med andra relevanta myndigheter och med civilsamhället.
Då problemet är gemensamt för oss alla och inte riktat till en enskild myndighet eller aktör, så behöver vi alla hjälpas åt. EU:s finansieringsprogram och fonder är på så sätt ett bra verktyg.