Transnationellt studiebesök med Värmlands Skolsamverkan till Inverness

22 april 2025
Region
Norra Mellansverige

I april 2025 reste ESF-projektet Värmlands Skolsamverkan till Skottland för att genomföra ett studiebesök tillsammans med representanter från Säffle kommun, Polisen i Värmland och nationella införandeteamet för Backa barnet (Nationella operativa avdelningen Polisen och Ystads kommun). Syftet var att få en djupare kunskap och förståelse för deras arbete med modellen Getting It Right For Every Child (GIRFEC) vilket är metodkällan till den svenska varianten Backa Barnet.

I ESF-projektet Värmlands skolsamverkan samverkar skolor, socialtjänst och fritid i nio värmländska kommuner: Eda, Filipstad, Grums, Karlstad, Kil, Kristinehamn, Sunne, Säffle och Årjäng. Målgruppen för projektet är unga mellan 13–16 år och projektets mål är att minska skolfrånvaro och att fler elever slutför grundskolan med gymnasiebehörighet samt att fler elever gör ett medvetet val av gymnasieutbildning.

Mål att utveckla samverkan

Projektet har även målsättning att förbättra samverkan mellan skola, socialtjänst, fritid, Region Värmland och andra samverkansaktörer som är viktiga för främjande, förebyggande och åtgärdande insatser utifrån ett helhetsperspektiv av ungas behov. Projektet har därför bl.a. tittat på GIRFEC och de vinster som detta arbete har gett. Innan GIRFEC infördes var arbetet mot unga problemfokuserat, hade få perspektiv och liten involvering av barn/ungdom/familj och inget tydligt nätverk av professionella runt skolan.

Säffle kommun har påbörjat införandet av Backa barnet från hösten 2024 med Säffle kommuns olika förvaltningar, Region Värmlands Barn, unga och familjehälsa och Polisen i Värmland.

Vinster av GIRFEC

De förändringar som Skottland gjort efter att ha arbetat med modellen sedan 2001 är bl.a:

  • Tydligt fokus på förhållningssätt och interventioner som bygger på involvering av alla parter (inkl. barn/ungdom/familj).
  • Lösningsfokuserade möten
  • En gemensam tydlig plan för barnet
  • Arbete i team över både organisationsgränser och professionsgränser
  • Systemiskt arbetssätt

De framgångar som GIRFEC inneburit är bl.a. att barn och familjer inte behöver berätta sin historia flera gånger, att ingen ”hamnar mellan stolarna” och mindre pappersarbete för professionerna. Professionerna möts ”before there is a role for us” och har ett stort fokus på att handleda genom att som de beskriver det ”giving away psychology”. Skolan är ett nav för alla insatser runt barn/unga/familjer och teamet samlas runt skolan.

Emma Ravald, verksamhetsutvecklare, nationella operativa avdelningen (Noa), Polismyndigheten:

  • ”Att GÖRA tillsammans går igenom det de gör. När vi undrade vilka ”vi” var förstod de först inte frågan. Det inkluderar skola, vård, polis, socialtjänst, fritid, civilsamhället och så barnen och familjerna förstås. Alla vi!”

GIRFEC utgår från ett holistiskt synsätt på barnet/ungdomen/familjen. De åtta identifierade områdena i ”Wellbeing wheel” förkortas SHANARRI och är den inledande bokstaven i varje område (se bilden nedan). Detta syntes överallt och i all praktik vi kom i kontakt med såsom skolor, familjecentral, BVC, talpedagoger, arbetsterapeuter, dietister och socialtjänst m.fl. Barn, ungdomar, föräldrar och personal som vi mötte var välbekanta med SHANARRI och i skolan arbetade de med dessa varje dag.

Ökad sammanhållning

Det transnationella utbytet till Skottland gav inte bara mycket kunskap utan skapade också goda relationer bland deltagarna från Sverige och mellan deltagarna i Sverige och Skottland. Relationerna är viktiga för det fortsatta utvecklingsarbetet av större samverkansmodeller. Kollegorna i Skottland blev också intresserade av det vi arbetar med och undersöker nu möjligheterna för dem att komma på studiebesök till Värmland.

Skottland har dragit erfarenheter av att ha arbetat med GIRFEC som modell i över 20 års tid och väljer att fortsatt hålla fast vid modellen och att fortsatt utveckla den efter samhällets behov. Samverkansmodeller som är hållbara över tid är svåra att hitta och därför extra intressanta att lära av.

Läs mer om projektet Värmlands skolsamverkan

Läs mer om Backa Barnet