Tvärsektoriellt partnerskap i kamp mot den organiserade brottsligheten
22 november 2024Sverige mot organiserad brottslighet (SMOB) är ett excellensinitiativ som syftar till att stärka Sveriges förmåga att bekämpa den organiserade brottsligheten, med särskilt fokus på den kriminella ekonomin. SMOB medfinansieras genom medel från Europeiska Socialfonden samt myndigheter och organisationer som ingår i partnerskapet. Projektledaren och professor i kriminologi, Amir Rostami, berättar mer om projektet som ser till att dra nytta av samhällets samlade förmåga att försvåra och förhindra kriminella verksamheter.
Vad är det huvudsakliga problemet som projektet försöker lösa?
Genom att förbättra kapaciteten hos yrkesverksamma och stärka samverkan mellan olika samhällsaktörer, genom bland annat utbildningar, bidrar SMOB till samhällets samlade förmåga att försvåra och förhindra kriminella verksamheter som hotar landets säkerhet och välfärd.
SMOB adresserar flera utmaningar som svårigheter att utreda ekonomisk brottslighet, bristande samverkan mellan myndigheter, och svårigheter att analysera stora datamängder kopplade till organiserad brottslighet. Projektet syftar till att täppa till dessa organisatoriska luckor och förbättra samarbetet med näringslivet och arbetsmarknadens parter för att motverka den kriminella ekonomi. Det gör vi genom omfattande kompetensatsningar till de yrkesverksamma som jobbar mot ekonomisk brottslighet.
Varför är projektet angelägen och vilka behöver vara med för att lösa problemet?
Organiserad brottslighet är en av de främsta samhällsutmaningarna i Sverige. SMOB är ett unikt initiativ som involverar myndigheter, näringslivets- och arbetstagarorganisationer och akademin för första gången i ett strukturerat samarbete på nationell nivå. Organiserad brottslighet påverkar samhällets alla delar och kräver därför ett brett engagemang från samhället, inklusive myndigheter, näringsliv och civilsamhället, för att effektivt motverka dess utbredning i samhället.
Vilket resultat hoppas ni att projektet leder till?
SMOB hoppas kunna öka kapaciteten hos yrkesverksamma, förbättra samverkan mellan aktörer och utveckla nya metoder för att förebygga och bekämpa organiserad brottslighet. Det gör vi konkreta leveranser i fyra sammanlänkade områden:
- Kompetensutveckling: Projektet fokuserar på att utbilda och stärka yrkesverksamma inom både offentlig och privat sektor för att bättre kunna utreda och bekämpa organiserad och ekonomisk brottslighet. Detta inkluderar gemensamma utbildningsinsatser för att säkerställa att alla relevanta aktörer har den nödvändiga kunskapen och verktygen.
- Förbättrad samverkan: SMOB strävar efter att skapa starkare samarbeten mellan olika myndigheter, näringslivet, arbetsmarknadens parter och akademin. Genom att etablera ett nationellt strategiskt forum för tvärsektoriell samverkan, det så kallade samhällsrådet, strävar projektet efter att mobilisera fler i kampen mot organiserad brottslighet.
- Stärkt analytisk kapacitet: En viktig del av SMOB är att förbättra den analytiska förmågan hos myndigheter och andra aktörer för att kunna hantera stora datamängder och genomföra komplexa analyser av organiserad brottslighet och kriminell ekonomi.
- Innovation: SMOB:s innovationslabb avser att utveckla förmågan att hantera och hitta effektiva lösningar på sårbarheter som kräver insatser från aktörer på olika samhällsnivåer, med målet att främja samhandling mot organiserad och ekonomisk brottslighet. Målsättningen är att skapa synergieffekter för att tillsammans nå längre än vad respektive organisation kan lyckas med på egen hand.
Vad ser ni som nästa steg efter projektet?
SMOB är en långsiktig investering. Efter projektets formella slut 2027 är målet att SMOB ska övergå till en permanent inrättning, vilket möjliggör fortsatt arbete och stöd för samverkande aktörer i kampen mot organiserad brottslighet.
Mer om projektet Sverige mot organiserad brottslighet (SMOB) hittar du i vår projektbank.