Europeiska socialfonden 2014–2020

Syftet med det nationella programmet för Europeiska socialfonden 2014–2020 var att bidra till en väl fungerande arbetsmarknad och en varaktigt ökad sysselsättning på lång sikt. Programmets verksamhet avslutades under 2023.

Målet för insatserna var både att förstärka och utveckla den nationella arbetsmarknadspolitiken. Programmet har delats in på tre olika områden, som motsvarar olika fokus och vägar till ökad sysselsättning.

Programområden och mål

Insatserna i socialfondsprogrammet är uppdelade på tre olika programområden. Dessa är:

  • kompetensförsörjning
  • ökade övergångar till arbete
  • sysselsättning för unga.

De kan kopplas till tre tematiska mål för socialfondsprogrammet:

  • främja varaktig sysselsättning och rörlighet
  • främja social integration, bekämpa fattigdom och diskriminering
  • investera i utbildning och yrkesutbildning för livslångt lärande.

Programområde 1 – Kompetensförsörjning

Syftet är att befolkning har utbildning och rätt kompetens är en förutsättning för att alla i Sverige ska ha en sysselsättning. Projekten som får ekonomiskt stöd ska bidra till at deltagarnas ställning på arbetsmarknaden stärks och/eller se till att fler får arbete eller annan sysselsättning samt att deltagarnas kompetens ökar. Målgrupperna för programområde 1 är alla sysselsatta personer i Sverige, arbetslösa personer och arbetsgivare.

Programområde 2 – Ökade övergångar till arbete

Syftet är att se till att personer utvecklas och får ett arbete eller åtminstone kommer närmre ett arbete är ett viktigt mål för att öka sysselsättningen. Det gäller att undvika långvarig arbetslöshet. Att ungdomar i åldern 15 till 24 år deltar i utbildning är också viktigt för att fler ska få arbete.

Projekt som får stöd enligt programområde 2 behöver inte leda till ökad sysselsättning utan kan även vara inriktade på att utveckla metoder för att underlätta övergångar till arbete. Målgruppen för programområde 2 är personer som är arbetslösa eller står långt utanför arbetsmarknaden. Dessutom ska personen uppfylla något av dessa kriterier; att de är i åldern 15-24 år, nyanlända, långtidsarbetslösa, har en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga, är eller har varit sjukskrivna.

Programområde 3 – Sysselsättning för unga

Ungdomar är en viktig grupp att prioritera när det gäller insatser för att skapa arbete. Övergången från skola till arbetsliv kan ibland vara svår och det kan ta lång tid innan unga får ett fast arbete. I vissa delar av Sverige är ungdomsarbetslösheten särskilt hög och därför finns programområde 3.

Målgruppen är ungdomar i åldern 15-24 år, särskilt de som har störst risk för långtidsarbetslöshet. Det kan vara ungdomar som saknar fullständig gymnasieutbildning, utrikes födda, ungdomar med en funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga. Målgruppen för programområde 3 skiljer sig från de övriga eftersom den bara riktar sig till tre regioner. Det är Sydsverige, Norra Mellansverige och Mellersta Norrland. De här regionerna är utvalda eftersom de år 2012 hade en ungdomsarbetslöshet på över 25 procent.

Fördjupad information

Innehåll på sidan